KALAAN.FI
- Kalastusharrastajat verkossa
Avaa kartta >>62.21964025.251591

Karikkoselkä

Petäjävesi

Kalapaikan tiedot:

Karikkoselkä on kraatterijärvi Petäjävedellä Keski-Suomessa. Se sijaitsee noin 25 km Jyväskylästä länteen ja noin 5 km Petäjäveden kirkolta kaakkoon. Järvi kuuluu Päijänteen vesistöalueeseen ja Petäjäveden reittiin.

Karikkoselkä eroaa muista alueen järvistä selvän pyöreähkön muotoisena. Muut järvet ovat tyypillisiä jääkauden muovaamia luode-kaakko -suuntaisia. Karikkoselän eteläpää on meteoriittikraatteri ja pohjoisosa pitkänomainen Petäälahti. Järvi on Autionsalmen kautta yhteydessä Petäjävesi-järveen länteen ja sieltä etelään Suoliveden suunnan eli Petäjäveden reitin ja edelleen Jämsän kautta Päijänteeseen.

Karikkoselkä on pienin Suomen tunnetuista törmäyskraattereista. Sen läpimitta on 1,4 km ja syvyys 150 m mutta kraatterin pohjalla on yli 100 m sedimenttejä. Kraatterin iäksi on määritelty 250 - 450 miljoonaa vuotta. Järven suurin syvyys on 26 m ja kokonaispinta-ala on noin 2,5 km².

Järven muodosta ja sen ympäriltä löydetyistä pirstekartioista voitiin jo päätellä sen synty. Myös magneettiset mittaukset osoittivat poikkeamia järven kohdalla. Lopullinen varmistus saatiin järven pohjan porauksin ja vuonna 1996 Karikkoselkä voitiin virallisesti määritellä Suomen seitsemänneksi meteoriittikraatteriksi.

Klikkaa karttalinkki !

Tärkeimmät kalalajit:

hauki, ahven, kuha

Vinkkaa tutuille:

Design © Hi-Vision Oy