Hämeenkoski (Hämeenkosken kunta)
Matkailu
Koivukuja 3
16801, Hämeenkoski
etsi kartalta >>
03-880 8511
Internet: www.hameenkoski.fi
Tiedot:
Hämeenkosken kunta tarjoaa matkailijoille monenlaisia palveluja ja elämyksiä. Vt 12 halkoo kunnan ja tien varrella on niin Matkailutila Tulimäki kuin Jokelan Kartanokin, jotka molemmat tarjoavat matkailijoille yösijan ja ruokaa.
Pohjoisessa lähellä Lammin kunnan rajaa Lammi-Asikkala
tien, historiallisen Ylisen Viipurintien, varressa sijaitsee Putulan kylä, jonka entisen kestikievarin ympärille on nyt kylän oma yhdistys Putulan kirjasto- ja kotiseutuyhdistys rakentanut kylätalon. Talossa toimii yhdistyksen ylläpitämänä yksityinen kirjasto. Siellä järjestetään myös kesäisin taideviikot, joista samoin kuin kirjastosta löytyy enemmän tietoa yhdistyksen kotisivuilta.
Teurojoki, joka virtaa monine koskineen Hämeenkosken kuntataajaman poikki, on viehättävä käyntikohde. Teurojoen ylittää 3 kävelysiltaa: Myllykosken luota, Teurojoen sillan pielestä, Jokipolulta ja kunnan varikon vierestä. Teurojoen rantakalliossa on panssarikenraali Laguksen, Kosken oman pojan, muistomerkki (Myllykosken ylittää tässä kohdin kävelysilta).
Teurojoella järjestetään elokuussa melontaretki, jolle on osallistunut parhaimmillaan n. sata melojaa. Retken pituus on 18 km.
Hämeenkosken vuonna 1870 rakennettu nykyinen kirkko ja arkkitehti Engelin suunnittelema kellotapuli vuodelta 1824 ovat keskustassa. Kirkon alapuolella on kotiseutumuseo.
Hämeenkosken Pyhän Laurin keskiaikaisen kirkon rauniot sijaitsevat Keskustien ja Käikälän tien risteyksessä ja ovat olleet viime vuosina arkeologisena tutkimuskohteena. Kesäisin Laurin vaelluksen aikaan, raunioilla pidetään jumalanpalvelus.
Hämeenkoskea kutsutaan myös Paasikiven pitäjäksi, sillä presidentti Juho Kustaa Paasikivi syntyi marraskuussa 1870 Kosken Huljalan kylässä, kun kauppias Johan Hellsten vaimonsa kanssa olivat menossa reellä Tampereelta Lahteen ja vaimon synnytyspoltot alkoivat. Hän jäi Kulma-Seppälän taloon, jonka mallassaunassa tuleva presidentti sitten syntyi. Tästä matkasta muistuttaa Huljalan kylässä Kärkölään menevän tien alkupäässä oleva J.K. Paasikiven muistomerkki.