KALAAN.FI
- Kalastusharrastajat verkossa

Soini (Soinin kunta)

Kunnat ja kaupungit / Matkailu / Kulttuuri / Vapaa-ajan palvelut / Majoitus / Nähtävyydet / Museot

Multiantie 27 A
63800, Soini
etsi kartalta >>

(06) 241 2260

Matkapuhelin: Reino Määttä;
040 538 2448 Reino Määttä
040 865 6347 Hannele Hannula

Faksi: (06) 252 54111

Internet: www.soini.fi

Sähköposti:

Tiedot:

Soinissa tarjoutuu matkailijalle metsää ja luonnonrauhaa. Kansantarujen mukaan sitä arvosti aikanaan jo Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa metsästysretkillään. Tuosta ajasta on muistona useat kuninkaalliset paikannimet mm. Kuninkaankivi, Kuninkaanjoki, Kuninkaasuo, Kuninkaankuoppa.

Paikkakunnan 170 järveä ja lampea, samoilu patikkapoluilla ja mökkiloma maaseudun rauhassa antavat puitteet kiireisen ihmisen rauhoittumiseen, monipuoliset ulkoilureitit esim. Kuninkaanpolku kertoo myös paikkakunnan historiasta ja perinteestä.

Kuninkaanpolku 10 km Soini-Vuorenmaa. Lähtöportti Karstulantiellä n. 1 km Soinin keskustasta päätyen Vuorenmaan hiihtokeskuksen laelle. Reitti myötäilee Kuninkaanjokea. Reitin varrella tietoa paikkakunnan historiasta ja perinteestä. Kolme taukopaikkaa Jokiranta, Notko ja Kuninkaanlaakso. Reitti käytössä patikoijille, ei talvella.

Arpaisten reitti 27 km Soini-Arpainen. Lähtöpaikka Lauttosen virkistysalue Soinin keskustasta n. 2 km Multian suuntaan. Reitti päättyy Arpaisten kämpälle. Reitin varrella viisi taukopaikkaa : Kivikirkko, Kaihiharju, Läskilampi, Löytöjoki ja Saarilampi.

Arpaisten reittiin liityvät myös Hermanninpolku ja Arpaisten kämpälle tulevat reitit Vehun/Ulvon suunnasta. Hermanninpolku lähtee Parviaisista yhtyen reitille Kaihiharjussa. Arpaisten kämpälle tulevat reitit Vehun koululta, Ulvolta ja Leppäkankaasta. Reitti käytössä patikoijille. Talvella osa reitistä hiihtokunnossa Arpaisten hiihdon aikana.

Talvisaikaan Vuorenmaan rinnehiihtokeskus tarjoaa vauhdikasta menoa kaikenikäisille laskettelijoille, hiihtoreittejä löytyy sekä keskustasta että Vuorenmaasta!

Elävää vanhaa elämänmenoa, työtapoja, koneita ja laitteita on esillä kesäisin
Wanahan aijan Päiwillä taideateljee Reijo Kivijärven pihapiirissä, jossa huomaamattaan pääsee Aikamatkalle, entisajan elämänmenoon.

Wanahan Ajan Päiwät on kahden päivän mittainen perinnetapahtuma, jossa esittellään entisajan elämänmenoa, työtapoja ja kulttuuria. Etelä - Pohjanmaalla pienessä Soinin kunnassa on siis jo useana vuotena eletty niinkuin ennen vanhaan, ja niin eletään tulevaisuudessakin.

Wanahan Ajan Päivät esittelee pienen kylän tapahtumat vuosisadan alusta. Eli vuosittain Soinin Laasalaan tullaan sankoin joukoin katsomaan kuinka seppä takoo, maamoottorit puksuttaa, kuinka pärehöylät ja höyrykoneet toimii ja kuinka Direktör Rosendahl saa pidettyä kylän aisoissaan..

Monipuolisia ja mielenkiintoisia tutustumiskohteita ovat Soinin kirkonkylän vanhasta kansakoulusta kunnostettu Soini- talo sekä Soinin kirkkopiha vaivaistyttöineen.

Soini-talo avautuu matkailijoille kesäaikaan. Siellä on museo-, perinne- ja taidenäyttelyitä, kesäkahvila, matkailuinfo, sekä oheistapahtumia. Talosta hoituvat myös opastukset Kotiseutumuseoon.

Tervetuloa kuninkaanjoen kuntaan Etelä-Pohjanmaan huipulle!

Design © Hi-Vision Oy