KALAAN.FI
- Kalastusharrastajat verkossa

Sottunga (Sottungan kunta)

Kunnat ja kaupungit / Matkailu / Kulttuuri / Vapaa-ajan palvelut / Majoitus / Nähtävyydet / Museot

Sottungaby
22720, Sottunga
etsi kartalta >>

(018) 551 25

Faksi: (018) 552 60

Internet: www.sottunga.ax

Sähköposti:

Tiedot:

Sottunga - Ahvenanmaan ja Suomen pienin kunta!

Sottungaan kuuluu useita saaria, joista pääsaari (Storsottunga), Husö, Hästö ja Finnö ovat ainoat saaret, joilla on asukkaita ympäri vuoden. Vaikka Sottunga on pieni, kunnassa on toimiva peruspalvelurakenne: peruskoulu, leikkikoulu, päivittäinen terveydenhoito, kauppa, postitoimipaikka, pankki, kirjasto, Internet-piste, oma seurakunta, oma kirkko ja kunnan kanslia.

Kirkko
Sottungan hienoin nähtävyys on pieni puukirkko, joka on kävelymatkan päässä lautta- ja vierassatamasta. Se on pyhitetty Maria Magdalenalle. Kirkko on ollut nykyisellä paikallaan vuodesta 1661 mutta Sottungassa oli toisessa paikassa kappeli jo 1400-luvulla. Isovihan aikana kirkko poltettiin ja uuden kirkon rakentaminen alkoi 1728. Kirkko on kunnostettu moneen kertaan, viimeksi 1974.

Kotiseutuyhdistyksen talo
Sottungan kotiseutuyhdistys otti huostaansa 1900-luvun alkupuolelta olevan vanhan kansakoulurakennuksen ja korjasi sen perusteellisesti talkoovoimin. Se on nyt museo ja näyttelytila. Täällä saat nähdä vanhanajan luokkahuoneen pulpetteineen ja opetustauluineen sekä opettajan asunnon. Näytteillä on nukkeja maailman kaikilta kolkilta ja myynnissä on paikallisia käsiteollisuuden tuotteita. Kesäisin museossa on kotiseutuhistoriallinen näyttely.

Vaellusreittejä
Sottungassa on kolme opastettua vaellusreittiä. Noin 2,5 km reitti, joka alkaa ja päättyy lauttasatamassa, esittelee Sottungan historiaa, erityisesti satamaa ja kirkkoa. Sottungan mökkikylästä lähtevä 1,5 km pitkä metsäpolku kuvaa luontoa ja kasvillisuutta. Keskustasta peruskoululta alkava polku on 3 km pituinen ja antaa tietoja elämästä Sottungassa sekä menneinä että nykyisinä aikoina. Kun kuljet saarella voit nähdä myös kunnan kaislapuhdistamon sekä Ahvenanmaan ensimmäisen nykyaikaisen tuulivoimalan vuodelta 1992. Se tuottaa yli puolet Sottungan tarvittavasta sähköstä. Puhelin- ja televisioliikenteen kaksi 90 m korkeaa mastoa näkyvät maamerkkinä laajalla alueella saaristossa.

Tuulivoimalat
Uusi tuulivoimalamme käynnistyi tammikuun 20 päivänä 2005. Nyt Sottungan kaksi tuulivoimalaa tuottavat yhdessä enemmän sähköä kuin kunnassa käytetään.

Södö ja Sälsö
Södön saarella on neljä rautakaivosta 1840-luvulta sekä kallioon hakattu muistokirjoitus sen kunniaksi, että Kustaa IV Aadolf kävi saarella 1800-luvun alussa. Sälsössä on vanha majakka ja luotsimökki.

Lisätietoja löydät parhaiten kunnan kotisivuilta!
www.sottunga.ax

Design © Hi-Vision Oy