KALAAN.FI
- Kalastusharrastajat verkossa

Vihannin luontokohteet

Luontokohteet / Luontomatkailu / Luontoretket

Vihanti

Tiedot:


Läntisrannan virkistysalue
Läntisranta sijaitsee kantatie 88 varrella noin 5 km Vihannin kirkonkylästä Raahen suuntaan. Keväällä 2003 vesitettiin uudelleen 50 vuotta aikaisemmin kuivatetut Saarelan- ja Rantasenjärvi.

Kyläyhdistys kartoitti alueen metsäpolut ja kärrytiet vuonna 2004. Tämän jälkeen avattiin opastettu Läntisrannan luonto- ja perinnepolku, jonka pituus on noin 6 km. Polun tekee viehättäväksi pienipiirteinen mäkinen maisema, jonka kätkössä on muutama hyvin hoidettu pientila viime vuosisadan puolivälin asussa.

Reitin varrella on Myllykosken taukopaikka, jossa on mahdollisuus nuotion tekoon. Vanhojen puiden suojassa kosken kohinan keskellä voi rauhoitua ja rentoutua. Paluumatkalla polku sivuaa Särkikankaan kivirakan, kaksi tervahautaa ja syvävetisen kauniin Särkijärven.

Opastuksia aluella järjestää Läntisrannan kyläyhdistys, lantisranta@vihanti.fi

Lintutornit
Rantasen- ja Saarelanjärvellä on rikas linnusto, sorsalintujen lisäksi järvillä pesivät joutsen, merihanhi, kahlaajia sekä harvinaiset mustakurkku-uikku ja uivelo. Pikkulokki-populaatio on poikkeuksellisen suuri.
Lintutorneille on viitoitus kantatieltä 88.

Opastettuja linturetkiä tilauksesta järjestää maaseutupalveluyrittäjä
Raimo Pääkkö, puh. 040 5835 883

Laavut
Lumijärvellä, Penikkalammen rannalla, Sauvomäen latureitin varrella, Alpuanjärvellä, Kivikankaalla ja Piehinkijoen varrella Lukkaroistenperällä on ulkoilijoiden käytössä laavut. Laavuilla on nuotiopaikka.

Kartat ja tiedustelut puh. 040 311 0372 / vapaa-aikatoimi

Varaustupa Hukka
Piehinkijoen varrella on Kangasaituun varaustupa Hukka, joka soveltuu päiväretkeilyn lisäksi tilapäiseen yöpymiseen. Samassa pihapiirissä on myös laavu. Aluella ei ole kaivoa, joten juomavesi on tuotava tullessa. Jätehuolto toimii periaatteella "mitä tuot, viet myös pois".

Tuvan varaukset ja avain Kalevi Lahtinen, puh. (08) 283 128, 050 4619 215

Lisätietoja Vihannin virkistys- ja luontokohteista
Marika Törmi, puh. 040 311 0372

Kalastus
Vihannin alueella on useita kalastukseen sopivia järviä. Mäntylammella on lisäksi mahdollisuus kalastaa istutettua kirjolohta. Virkistyskalastusta varten tarvitaan asianmukaiset kalastusluvat.
Hiihtomaja Vareskota
Varesnevalle on hiihtoladun varrelle talkoovoimin rakennettu keväällä 2006 kota, jonne mahtuu suurempikin makkaranpaistoporukka. Kota on käytössä myös kesällä, jolloin ladun paikalla kulkee luontopolku.

Design © Hi-Vision Oy